Biografie

Thom Janssen studeerde piano bij Jaap Spaanderman, Jan Wijn en Herman Uhlhorn. Hij rondde zijn studie cum laude af als uitvoerend musicus in Utrecht. Naast zijn pianostudie sloot hij een studie muziektheorie af.

Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen, Martin Isepp en Helmut Deutsch. Daarnaast studeerde hij aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien, nam deel aan de internationale Schubert masterclass van Robert Holl en werd uitgenodigd voor een studie aan de Academie Musicale de Villecroze in Zuid-Frankrijk. Verder begeleidde hij masterclasses van Elly Ameling, Hans Hotter, Walter Berry en Wolfgang Holzmair.

Als solist is Janssen te horen in solorecitals en met diverse ensembles en orkesten. Hij was enige jaren actief in het in moderne muziek gespecialiseerde Basho-ensemble. Als muzikaal leider was hij verbonden bij opera SKON, waarmee hij diverse tournees door Europa maakte met opera’s als die Zauberflöte, Carmen en die Kluge. Ook maakte hij enkele succesvolle educatieve producties voor het Noord-Hollands Filharmonisch Orkest.
Als repetitor wordt hij regelmatig uitgenodigd voor solistenrepetities bij het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij samen met o.a. Mariss Janssons, Ivan Fischer en Bernard Haitink. Bij het Nederlands Concertkoor, het Groot Omroepkoor en het koor van De Nederlandse Opera werkte hij onder dirigenten als Chailly, de Waart, Haenchen en Svetlanov.

Als begeleider trad hij op tijdens gerenommeerde concoursen als het Elisabeth Concours te Brussel, het Mozarteum Wettbewerb in Salzburg en het ARD-Wettbewerb te München. Thom is regelmatig te gast op diverse festivals, zoals het Delft Chamber Music Festival, Music for Galway, the Walled City Music Festival en het Haaglanden Festival en heeft opnames gemaakt voor radio en tv bij o.a. Radio 4 (AVRO, NPS), Concertzender, BBC 3, Bayerischer Rundfunk en de BRT. Thom concerteerde o.a. in Amsterdam (Concertgebouw), Frankfurt (Kaisersaal), München, Madrid, Dortmund, Oostenrijk, Frankrijk en Japan. In 2008 maakte hij zijn debuut in New York.

Hij werkt samen met zangers o.a. Lenneke Ruiten. Van een liedrecital met haar in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in 2003 maakte de AVRO een live-CD. In 2005 is de CD Mélodies Françaises uitgekomen die door de pers enthousiast is ontvangen (Magazine Luister; “pianospel van Janssen van grote klasse”, Trouw; “Ruiten en Janssen zorgen voor de juiste sfeer”) . De CD heeft enkele weken op de eerste plaats gestaan in de TROS top 50 klassiek. Hij was als hoofdvakdocent piano werkzaam op het Alkmaars Conservatorium. Op dit ogenblik is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.